Noten of tabs gebruiken op gitaar?

Moet je met noten of met akkoorden en tabs spelen op gitaar? Het is een veelbesproken onderwerp omdat sommige gitaristen vóór noten zijn en andere juist tegen. Ik heb alle voor- en nadelen voor je op een rij gezet. Mijn conclusie is dat het veel beter is om gitaar te spelen zonder noten. Wil je weten waarom? Ik leg alle voor- en nadelen voor het gitaar spelen zonder noten aan je uit.

Aart Lameris
Aart Lameris
Aart Lameris

nadeel 1: dezelfde noot op verschillende plekken

Op een gitaar kun je bijvoorbeeld een C-noot op wel 4 verschillende plekken op de gitaarhals spelen. In notenschrift staat er niet bij op welke plek je moet spelen, dus moet je dat zelf uitvogelen. Als je tabs gebruikt staat er precies bij welk vakje op welke snaar je moet gebruiken. Dat is dus veel duidelijker dan het lezen van een noot. 

nadeel 2: extra vertaalslag

Als je piano speelt koppel je het symbool van de C-noot gewoon aan een pianotoets. Heel logisch. Bij het gitaar spelen maak je in je hoofd dan een vertaalslag: een C-noot is bijvoorbeeld vakje 1 op de dunste snaar. Dat kost extra tijd en moeite. Natuurlijk is dit wel aan te leren, maar het is veel makkelijker om in een tab het juiste vakje op de juiste snaar te lezen. Dan hoef je geen enkele vertaalslag te maken.

nadeel 3: tabs en akkoorden zijn genoeg

Bij veel klassieke (gitaar)muziek is het de bedoeling dat je precies naspeelt wat er op de bladmuziek staat. In de lichte muziek (alle muziek wat niet klassiek is) komt het veel meer aan op eigen invulling en interpretatie. Daarom zijn akkoorden en tabs als aanwijzing voldoende en heb je niet allerlei exacte aanduidingen nodig om per nootje het perfecte te spelen.

nadeel 4: spelen op gehoor

Dit sluit naadloos aan op nadeel 3. Als er akkoorden op bladmuziek staan met aanduiding van het slagje, is dat een basisweergave. Je kunt zelf nog kiezen of je de akkoorden tokkelt, met een uitgebreider slagje speelt of misschien wel mooie riedeltjes tussendoor doet. Je kunt zelf invullen hoe jij de muziek wilt interpreteren en wat je de mooiste invulling vindt. Je speelt in de lichte muziek meer op gehoor dan van blad. 

voordelen van noten op gitaar

Er zijn natuurlijk ook een aantal voordelen van het gebruik van noten op gitaar. Je theoriekennis wordt beter en je kunt slagjes makkelijker begrijpen omdat je het ritme van noten beter leert. Ook is het makkelijker om samen te spelen met andere instrumenten. Dan kun je bijvoorbeeld dezelfde bladmuziek gebruiken.


conclusie

Wanneer gebruik je noten op gitaar? In de praktijk is het zo dat wanneer je klassiek gitaar speelt je noten gebruikt en in de lichte muziek gebruik je tabs en/of akkoorden. Zelfs in de professionele wereld gebruiken beroepsgitaristen vaak geen noten. Daar kan het soms wel echt een voordeel zijn (en sommige gitaristen gebruiken het wel), maar als je gewoon popmuziek, kampvuurliedjes, rockriffs of andere lichte muziek wilt leren, gebruik dan gewoon akkoorden en tabs!

muziektheorie

Muziektheorie is wel heel belangrijk om te kennen op gitaar. Ik heb speciaal daarvoor een compacte online cursus gemaakt over muziektheorie op gitaar. Er komen verschillende elementen uit de theorie voorbij en ik pas ze specifiek toe op de gitaar zodat je het gaat snappen. (alsnog zonder noten. ;))


Wil je ervaren dat gitaar spelen ook in jóuw vingers zit? begin meteen met de
gratis beginnerscursus!

Aart Lameris Heb je een gitaarvraag?