Sneller leren op gitaar?

Wil jij sneller leren op gitaar? De meeste gitaristen leren niet op een efficiënte manier. Ik kom dit vaak tegen in mijn gitaarlessen. Er is een manier om dingen aan te leren op gitaar die veel beter is dan de meeste gitaristen toepassen. Als jij dit toepast bij het aanleren van iets nieuws op gitaar, krijg je het veel sneller onder de knie!

Wat gebeurt er nu als gitaristen nieuwe nummers niet op een efficiënte manier instuderen? En hoe kun je sneller leren op gitaar? Wat er vaak mis gaat bij het instuderen van een nieuw nummer is dat gitaristen vaak meteen beginnen bij het hele nummer van begin tot eind doorspelen. Op zich is dat prima, want wat moeilijkere akkoorden kom je dan af en toe tegen en op den duur gaat het steeds ietsjes beter. Maar toch is dit niet de snelste manier. Waarom niet?

Aart Lameris
Aart Lameris

Dat heeft te maken met dat je niet stil staat bij de moeilijke stukjes of moeilijke akkoorden. Je komt een moeilijke akkoordenwissel weleens tegen, maar vaak nemen gitaristen dan teveel tijd om dat akkoord te wisselen. Op die manier ben je niet specifiek bezig om die wissel sneller te leren, je speelt eigenlijk maar gewoon 2 akkoorden na elkaar met teveel tijd ertussen. Omdat je de specifieke wisseling niet snel genoeg of vaak genoeg oefent, duurt het alsnog heel lang voordat die wisseling wél lukt. En dat schiet niet op.

hoe kun je dan wel sneller leren op gitaar?

Je kunt dit oplossen door echt goed in te zoomen op een moeilijke akkoordenwissel of een moeilijk stukje. Als je bewust bent van waar een moeilijke wissel zit, bijvoorbeeld naar een lastig B7-akkoord toe, weet je dat je daar op moet inzoomen. Bijvoorbeeld een wisseling van het E-akkoord naar het B7-akkoord zoals in ‘The Lion Sleeps Tonight’ uit mijn kampvuurboekje. Speel die akkoorden heel vaak om en om, probeer dat steeds sneller te doen, doe dat elke keer dat je oefent en je hebt die wisseling er in een paar dagen in zitten!


Eigenlijk best wel logisch hoe dit werkt, toch? Alsnog doen heel veel gitaristen dit niet en schiet het maar niet op om nieuwe dingen te leren op gitaar. Kijk dus goed bij een nummer welke wisseling lastig is, zoom in op dat stukje en oefen dat er helemaal goed in. Je zult merken dat je alle pijnpuntjes van een nieuw nummer er uit oefent en dat je het in no-time kunt spelen. Je hebt dan nieuwe akkoorden of lastige wisselingen weten te tackelen en op die manier heb je in een paar dagen je gitaarskills vergroot! En daar doen we het voor.

wil je nog meer concrete voorbeelden zien hierover? bekijk dan even deze youtube-video:

wil je de leukste kampvuurliedjes leren?

Met behulp van het leukste kampvuurboekje op gitaar + bij elk liedje een uitlegvideo word jij binnen de kortste keren een kampvuurheld op gitaar!

Bekijk #kampvuurheld

Wil je ervaren dat gitaar spelen ook in jóuw vingers zit? begin meteen met de
gratis beginnerscursus!

Aart Lameris Heb je een gitaarvraag?