Zo kun je akkoorden sneller wisselen op gitaar!

Je bent beginner en je kunt al een paar akkoorden spelen. Alleen het wisselen of overpakken van het ene naar het andere akkoord is erg lastig. Dat komt omdat veel akkoorden een heel andere houding hebben, dus moet je veel vingers verzetten en dat kost tijd. Zeker in het begin. Elke beginnende gitarist heeft hier op een moment moeite mee. Gelukkig kun je er met een paar oefeningen heel snel goed in worden!

Of je nou nog jong bent of als volwassene gitaar leert spelen, je wilt natuurlijk het liefst alle basisakkoorden snel kunnen overpakken/wisselen. Als dat namelijk lukt, kun je beginnen met je eerste akkoordenliedjes. Kampvuurliedjes zijn natuurlijk fantastisch om te kunnen spelen. Bekijk dus zeker ook even mijn kampvuurboekje met de 20 leukste kampvuurliedjes op gitaar. Je kunt beginnen met de makkelijkste songs en op die manier leer je steeds meer akkoorden met elkaar te wisselen. 

Akkoorden sneller wisselen
Akkoorden snel overpakken

4 tips om akkoorden sneller te wisselen op gitaar!

Ik heb voor jou 4 tips op een rij gezet waardoor je de akkoorden op gitaar sneller met elkaar leert wisselen. Deze tips gaan over vooruit denken, soms een beetje smokkelen, je krijgt een oefening mee en ik vertel je iets over oefendiscipline. Als je deze 4 tips gaat toepassen, zal je merken dat je veel beter wordt in het sneller overpakken van akkoorden!

tip 1: vooruit denken

Dit is eigenlijk meteen de belangrijkste tip. Het is handig om hiervoor even een akkoordenschema te pakken, we gebruiken deze akkoorden: G - D - Em - C. Wat ik vaak zie bij mijn gitaarleerlingen is dat ze gewoon het akkoord spelen met het slagje en pas na het slagje nadenken over wat er daarna moet gebeuren: het wisselen naar het D-akkoord. Dan ben je eigenlijk meteen al te laat. Wat dus heel belangrijk is, is om tijdens het spelen van het G-akkoord al vooruit te denken naar de D en ook alvast kijkt waar die moet komen te staan. Als je dan klaar bent met het slagje van de G ben je in je hoofd al goed voorbereid voor het volgende akkoord en gaan je vingers er veel sneller naartoe. 

tip 2: smokkelen

Je kunt best een beetje smokkelen. Vooral aan het eind van een slagje. Vaak kun je prima al tijdens het eind van het slagje al beginnen met wisselen naar het volgende akkoord. Bij veel slagjes hoor je dan niet eens dat er op een bepaald punt even geen akkoord stond. Op deze manier heb je meer tijd om het akkoord over te pakken en ben je makkelijker op tijd voor het volgende akkoord. Als je later sneller bent geworden met het overpakken van akkoorden kun je het weer gaan finetunen en minder smokkeltijd pakken. Het is het belangrijkst dat het eerst goed doorloopt en daar kan smokkelen dus zeker bij helpen!

tip 3: oefening

Oefening baart kunst! Ik heb een oefening waarmee je de akkoorden sneller leert wisselen. Daarvoor moet je even 'inzoomen' op het overpakken tussen 2 akkoorden. Begin dus met de wissel tussen het G-akkoord en het D-akkoord, daarna het D-akkoord en het Em-akkoord, daarna de Em en de C en tot slot de C en de G. De oefening doe je in 3 stappen. Stap 1 is simpel: akkoord 1 en akkoord 2 om en om spelen en 1x aanslaan. (zonder slagje dus) Probeer zo snel mogelijk naar het volgende akkoord te gaan! Als je dit vaak herhaalt ga je gewoon heel snel veel beter worden in het overpakken van die 2 akkoorden. Bij stap 2 kun je het slagje erbij pakken. Je speelt dan 2x achter elkaar akkoord 1 en daarna 2x achter elkaar akkoord 2. Zorg dat je op tijd bent met wisselen en begin langzaam. Als dit ook goed lukt doe je beide akkoorden 1x en heb je eigenlijk de wisseling goed te pakken. Met deze oefening gaat het absoluut lukken om je akkoorden sneller over te pakken!

tip 4; heel veel doen

Een makkelijke en korte tip: doe het gewoon heel veel! Het is erg belangrijk om steeds de wisseling te herhalen. Zo leer je steeds iets beter de akkoorden met elkaar te wisselen en word je steeds sneller. Speel dus vaak liedjes met de akkoorden die je onder de knie wilt krijgen, doe vaak de oefening, smokkel eerst wat en denk vooruit. Als je dit dagelijks blijft herhalen heb je het in no-time onder de knie en kun je beginnen met de leukste kampvuurliedjes uit mijn kampvuurboekje

Wil je alle tips voor het sneller wisselen van akkoorden op gitaar nog even goed terugkijken? In de volgende video leg ik je alles nog eens uit en je kunt dan ook goed zien hoe ik het zelf doe. Succes ermee!

is het gelukt om sneller te wisselen? word een kampvuurheld op gitaar!

#kampvuurheld is het leukste kampvuurboekje voor je gitaar. Er staan 20 fantastische kampvuurliedjes in, gesorteerd op niveau. Als het gelukt is om deze akkoorden op tijd met elkaar te wisselen, heb je het refrein van 'Het is een nacht' al te pakken! Bij elk liedje in het boekje zit een duidelijke uitlegvideo zodat niets meer in de weg staat om alle liedjes te leren. Hier heb je meer informatie:

bekijk het kampvuurboekje

Wil je ervaren dat gitaar spelen ook in jóuw vingers zit? begin meteen met de
gratis beginnerscursus!

Aart Lameris Heb je een gitaarvraag?