Gitaarakkoorden die je moet kennen als beginner

Als je begint met gitaar spelen zijn er een paar gitaarakkoorden die je moet kennen als beginner. Als je deze akkoorden kent kun je al heel wat leuke kampvuurliedjes spelen! En dat is natuurlijk te gek, want misschien is dat wel de reden dat je gitaar bent gaan spelen. Welke akkoorden kun je al? En welke kampvuurliedjes kun je al spelen? Heb je die uit het leukste kampvuurboekje voor je gitaar al geprobeerd? Hier vertel ik je meer over de basisakkoorden die een echte must zijn voor een beginner.

Het is altijd even zoeken wat de beste manier is om te beginnen met gitaar spelen. Misschien kun je al wat simpele introotjes van liedjes op 1 snaar meespelen, maar de stap zetten naar verschillende akkoorden met elkaar afwisselen is best lastig. Dat komt omdat veel gitaarakkoorden heel wat van elkaar verschillen waardoor je een hele andere houding moet neerzetten met je vingers. Dat maakt dat het erg lastig is om vlot van het ene naar het andere akkoord te wisselen. 


Gitaarakkoorden
Gitaarakkoorden voor beginners


waarom het f-akkoord het moeilijkste gitaarakkoord voor beginners is

Tsja, misschien ben je 'm al eens tegengekomen, het F-akkoord. Dat is het moeilijkste akkoord voor beginners. Hoe komt dat? Dat heeft alles te maken met dat je een (kleine) barré moet leggen. Bij een barré-akkoord moet je meerdere snaren indrukken met je wijsvinger. Daarvoor heb je veel kracht nodig en dat heb je als beginner simpelweg nog niet opgebouwd. De F is eigenlijk nog erger, want dat is een barré-akkoord vanaf het eerste vakje. Op die plek op de gitaarhals is de snaarspanning het hoogst en is het dus het moeilijkst om in te drukken. In deze blog lees je meer over het F-akkoord en hoe je kunt zorgen dat je die tóch kunt spelen als beginner zodat je de kampvuurliedjes met F niet hoeft over te slaanwelke gitaarakkoorden moet je kennen als beginner?

Er zijn een paar basisakkoorden waarmee je goed kunt beginnen. Dat zijn bijvoorbeeld de E-mineur, het C-akkoord, het G-akkoord en het D-akkoord. Als je die 4 gitaarakkoorden kunt spelen, heb je eigenlijk al een liedje te pakken, namelijk het refrein van 'Het is een nacht' van Guus Meeuwis. Wil je weten hoe je dit er goed in krijgt en hoe je akkoorden sneller met elkaar kunt afwisselen? Ik maakte er de volgende video over:


hier alles over hoe je akkoorden sneller kunt overpakken op gitaar:


een overzicht van de meest gebruikte gitaarakkoorden voor beginners

Ja, het is natuurlijk ideaal om een overzichtje te hebben van de meest gebruikte gitaarakkoorden. Er zijn zo ontzettend veel akkoorden, maar met deze selectie kun je alle liedjes uit mijn kampvuurboekje spelen. Daar heb je dus geen barré-akkoorden voor nodig! En als je de bovenstaande video bekeken hebt kun je het refrein van 'Het is een nacht' al afvinken. Dit zijn alle akkoorden die je nodig hebt om de kampvuurliedjes te kunnen spelen:


Basisakkoorden gitaar


ben je er klaar voor om de leukste kampvuurliedjes te spelen?

Welke gitaarakkoorden kun je al? En welke vind je al makkelijk? Je hoeft gelukkig niet alle akkoorden al te kennen. Ik heb de nummers in het kampvuurboekje namelijk op niveau ingedeeld zodat je spelenderwijs steeds meer kampvuurliedjes leert en steeds meer akkoorden leert spelen. Hier kun je zien welke liedjes er in staan en welke hete extra's je kunt verwachten:

bekijk het kampvuurboekje

Wil je ervaren dat gitaar spelen ook in jóuw vingers zit? begin meteen met de
gratis beginnerscursus!

Aart Lameris Heb je een gitaarvraag?