Het F-akkoord op gitaar in 5 stappen

Het F-akkoord op gitaar is een hele lastig, vooral voor beginners. Dat heeft te maken met dat je er niet onderuit komt om een barré te leggen bij dit akkoord. Dat maakt dat het F-akkoord erg lastig is, een stuk lastiger dan open akkoorden. Ik leg hier stap voor stap uit hoe je dit zo goed mogelijk kunt instuderen en wat jouw volgende stap is om de F te leren spelen.

Het F-akkoord is eigenlijk best wel een 'ding' onder beginnende gitaristen. Iedereen die gitaar wil leren spelen krijgt op het begin moeite met het F-akkoord. Toen ik zelf begon met gitaar spelen kwam ik dit ook tegen. Maar waarom is dit akkoord nou zo lastig? Hier leg ik je uit hoe dit komt en geef ik je een instructie van 5 verschillende opties voor het F-akkoord.

Aart Lameris
Aart Lameris


dit is waarom het f-akkoord op gitaar zo lastig is

De meeste basisakkoorden zijn op gitaar goed te doen. Dat komt omdat het open akkoorden zijn. Een open akkoord is een akkoord waarbij sommige snaren niet ingedrukt hoeven te worden door één van je vingers. Daardoor zijn die akkoorden goed te doen. Het F-akkoord is niet een open akkoord, maar een barré-akkoord. Bij een barré-akkoord moet je je wijsvinger over alle 6 de snaren leggen en goed indrukken. Dit kost veel kracht. Als je beginner bent heb je nog niet de juiste spierkracht getraind en ben je nog niet gewend aan die houding.

Daarnaast is het F-akkoord één van de lastigste barré-akkoorden. Waarom? Omdat je bij de F op vakje 1 van de gitaar zit en daar is de snarenspanning het hoogst omdat je dichtbij de topkam zit. Verderop op de hals is de spanning veel lager. Extra lastig dus die F

Oke, vervelend dat het F-akkoord zo lastig is, maar jij wilt 'm gewoon leren spelen toch? Dat snap ik heel goed, daarom ga ik je 5 manieren uitleggen om de F te spelen, van makkelijk tot moeilijk.


een beetje valsspelen is best oke?

De makkelijkste versie van het F-akkoord is door het te vervangen voor de Fmaj7. Dat akkoord is hetzelfde als de C, maar dan plaats je je middelvinger en ringvinger een snaar dunner. Dit is geen officieel F-akkoord, maar je kunt 'm vaak wel in de plaats daarvan gebruiken. Ik raad dit akkoord zeker aan beginners aan. Waarom? Vaak klinkt het prima en zo kun je eerst focussen op het meespelen van allerlei lekkere kampvuurliedjes. (bijvoorbeeld uit mijn kampvuurboekje) Dit maakt dat je geen liedjes hoeft over te slaan omdat de F erin voorkomt.

Wil je nu weten wat de overige versies zijn van het F-akkoord? Ik leg het je uit in een YouTube-video

bekijk hier het f-akkoord op gitaar in 5 stappen (makkelijk tot moeilijk)


welke versie van het f-akkoord kun je spelen?

Welke versie je nu ook kunt, de eerste liedjes uit mijn kampvuurboekje kun je vast al leren spelen. Bij elke song zit een uitlegvideo!

bekijk #kampvuurheldWil je ervaren dat gitaar spelen ook in jóuw vingers zit? begin meteen met de
gratis beginnerscursus!

Aart Lameris Heb je een gitaarvraag?