Nieuwe akoestische gitaar kopen? Hier moet je op letten!

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe akoestische gitaar? Er zijn een paar dingen die belangrijk zijn om rekening mee te houden. De afstelling en intonatie van de gitaar moet goed zijn, de houtsoort en de vorm van de gitaar bepaalt hoe die klinkt en er valt ook wat te zeggen over de prijs. 

Veel beginnende gitaristen kopen eerst een gitaar om gewoon maar mee te kunnen starten. Niet veel bijzonders. Maar als je de leukste kampvuurliedjes en de prachtigste tokkelnummers écht goed wilt laten klinken, is het een goed idee om eens naar een mooie nieuwe akoestische (western)gitaar te kijken. Er is heel veel te zien en er zijn talloze soorten en merken, dus ik neem je hier mee in de zoektocht naar de perfecte gitaar voor jou! We gaan het hebben over de afstelling en intonatie, de houtsoort en de vorm, de prijs, én of tweedehands misschien een optie voor je is.

Akoestische gitaar kopen
Nieuwe akoestische gitaar
Waar op letten akoestische gitaar


afstelling en intonatie van een akoestische gitaar

Sommige akoestische gitaren zijn heel goed afgesteld en andere een stuk minder. Dat kun je bijvoorbeeld zien aan hoe hoog de snaren boven de hals staan. Als de snaren best hoog staan, dan is het veel lastiger spelen omdat je dan verder moet duwen om een vakje in te drukken. Ook kom je dan makkelijker met je vinger tegen een andere snaar aan. Als je aan de andere kant een gitaar hebt die te laag afgesteld staat, komen de snaren makkelijker tegen de fretten aan wat maakt dat het gaat 'kletteren'. Kijk dus naar de juiste balans en ook naar je speelstijl. Speel je veel slag? Let er dan goed op dat de snaren niet gaan kletteren. Doe je veel tokkel? Kijk dan of je een gitaar kunt vinden die wat lichter speelt.

houtsoort en vorm van een akoestische gitaar

Er zijn vormen voor akoestische gitaren zoals Dreadnought, Jumbo, Parlor, Orchestra Model, Double OO, Triple OOO en Grand Auditorium. De een is groter en anders gebouwd dan de ander en dat bepaalt de klank van een gitaar. Daarnaast zijn er houtsoorten als Mahonie, Palissander (Rosewood), Ceder, Sparren (Spruce), Koa, Sapeli, Esdoorn (Maple) of Ovangkol. Deze houtsoorten hebben allemaal hun eigen karakteristieken. Wijd, warm, dynamisch, droog, transparant etc. Maar je kan dit dus het beste even proberen in een gitaarwinkel en je daar laten adviseren. 



prijs en tweedehands

Er zijn gitaren van 100 euro en er zijn gitaren van 10.000 euro. Sommige mensen hebben moeite met de prijs voor een akoestische gitaar. Onthoud dan wel goed dat de waarde van een gitaar eigenlijk niet achteruit gaat. Mocht je een dure Martin van 4000 euro kopen en je onderhoudt die goed, dan kun je die over 20 jaar waarschijnlijk weer met winst verkopen. Een goede gitaar verliest zijn waarde niet, heel anders dan bij auto's bijvoorbeeld.

Een dure gitaar van 4000 euro kopen is niet per sé nodig, maar ik adviseer altijd om minimaal 400 euro aan een nieuwe akoestische gitaar uit te geven. Daarvoor kun je een goede kwaliteit gitaar scoren. Toch nog te duur? Dure gitaren dalen niet snel in prijs, iets goedkopere modellen wel iets, dus je kunt ook zeker kijken naar tweedehands gitaren. (ook in muziekwinkels)

bekijk de video over meer uitleg

Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt gekregen over waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe akoestische gitaar! Succes daarmee en natuurlijk ook met het bespelen van je gitaar. Je kunt trouwens in mijn gitaar-roadmap zien waar jij nu staat en wat je volgende stap is. 



beter leren spelen op gitaar?

Bekijk dan in de gitaar-roadmap waar jij staat en wat je volgende stap is!

bekijk de gitaar-roadmap

Wil je ervaren dat gitaar spelen ook in jóuw vingers zit? begin meteen met de
gratis beginnerscursus!

Aart Lameris Heb je een gitaarvraag?