Leer de DIATONISCHE toonladder op gitaar!

Met toonladders op gitaar leer je je gitaarhals steeds beter kennen. Er zijn 3 toonladders die belangrijk zijn op gitaar. Dat zijn de de pentatonische toonladder, de blues toonladder en de diatonische toonladder (normale toonladder). De combinatie van die 3 zijn goud waard en veel gitaristen gebruiken dit om de mooiste gitaarsolo's te spelen. Deze toonladder is onderdeel van het boekje #gitaarheld met 17 techniekoefeningen, warming-ups en dus toonladders.

De diatonische ladder is de 'normale' toonladder van do, re, mi, fa, so, la, ti, do. Ook hier gebruiken we de 5 posities. Zie je de overeenkomsten met de pentatonische ladder?

Het is belangrijk om behendiger te worden op je gitaar en de hals beter te leren begrijpen. Deze blues toonladder mag daarom niet ontbreken, want die speelt een belangrijke rol. Probeer alle posities uit je hoofd te leren. Als dit lukt kun je de mooiste gitaarsolo's uit je gitaar krijgen, gecombineerd met de andere toonladders. Daarnaast is het een goede oefening voor zowel je linker- als rechterhand. Essentieel om toe te passen in je dagelijkse speelroutine dus!


hier leg ik je de diatonische toonladder uit:hier het overzicht van de diatonische toonladder

LET OP! In de video zeg ik dat we beginnen met positie 4, maar dat is eigenlijk toch positie 1 in het overzicht. Niet heel erg als je ze door elkaar haalt, want je moet ze allemaal goed kennen en uiteindelijk overal kunnen doorschuiven. ;)

Diatonische toonladder


nog beter worden op gitaar?

Deze oefening is onderdeel van het techniekboekje #gitaarheld. Dit boekje maakt jou sneller, technischer en preciezer op gitaar zodat je een échte gitaarheld wordt!

meer over #gitaarheld

Wil je ervaren dat gitaar spelen ook in jóuw vingers zit? begin meteen met de
gratis beginnerscursus!

Aart Lameris Heb je een gitaarvraag?