Leer de BLUES toonladder op gitaar!

Met toonladders op gitaar leer je je gitaarhals steeds beter kennen. Er zijn 3 toonladders die belangrijk zijn op gitaar. Dat zijn de diatonische toonladder (normale toonladder), de pentatonische toonladder en de blues toonladder. De combinatie van die 3 zijn goud waard en veel gitaristen gebruiken dit om de mooiste gitaarsolo's te spelen. Deze toonladder is onderdeel van het boekje #gitaarheld met 17 techniekoefeningen, warming-ups en toonladders.

De blues toonladder is hetzelfde als de pentatonische toonladder, alleen wordt er nu een noot toegevoegd, namelijk de 'blue note'. In het overzicht zie je de blauwe noten ook uitgelicht, dat zijn de extra noten die worden toegevoegd. Dit klinkt heel lekker bluesy!

Het is belangrijk om behendiger te worden op je gitaar en de hals beter te leren begrijpen. Deze blues toonladder mag daarom niet ontbreken, want die speelt een belangrijke rol. Probeer alle posities uit je hoofd te leren. Als dit lukt kun je de mooiste gitaarsolo's uit je gitaar krijgen, gecombineerd met de andere toonladders. Daarnaast is het een goede oefening voor zowel je linker- als rechterhand. Essentieel om toe te passen in je dagelijkse speelroutine dus!


hier leg ik je de blues toonladder uit:hier het overzicht van de blues toonladder:

LET OP! In het techniekboekje #gitaarheld zijn de posities anders genummerd, maar verder wel hetzelfde. Positie 1 is daar 5, positie 2 is 1, positie 3 is 2, positie 4 is 3 en positie 5 is 1. Het maakt niet zo heel veel uit hoe je ze noemt, je moet ze toch allemaal op elke plek gaan kennen. ;)

Blues toonladder gitaar


probeer ook eens deze blues lick!nog beter worden op gitaar?

Deze oefening is onderdeel van het techniekboekje #gitaarheld. Dit boekje maakt jou sneller, technischer en preciezer op gitaar zodat je een échte gitaarheld wordt!

meer over #gitaarheld

Wil je ervaren dat gitaar spelen ook in jóuw vingers zit? begin meteen met de
gratis beginnerscursus!

Aart Lameris Heb je een gitaarvraag?