Hoe speel je power-akkoorden op gitaar?

Leer power akkoorden op gitaar spelen! Power akkoorden (of powerchords) zijn heel belangrijk om te leren op de elektrische gitaar omdat deze akkoorden veel gebruikt worden in onder andere rock muziek. De akkoorden zijn simpel opgebouwd, maar niet simpel om te spelen. Wil jij lekker rocken op je gitaar en de gaafste riffs en rock nummers leren? Neem dan zeker een kijkje bij de elektrische gitaarcursus. En hier leg ik je verder uit wat power akkoorden zijn en hoe je ze moet spelen.

Power akkoorden zijn simpel opgebouwd. Je pakt de grondtoon en daarnaast de 5e toon van de toonladder, die heet de kwint. Die zit altijd een snaar lager en 2 vakjes verder dan de grondtoon. Daarmee vorm je dan een klein power akkoord. Bij een groot power akkoord zet je je pink er nog bij op een snaar dunner en dan op hetzelfde vakje als je ringvinger.

power akkoorden
power akkoorden gitaar
power akkoord gitaar

Deze akkoorden hebben geen majeur of mineur en worden ook wel 5-akkoorden genoemd. Bijvoorbeeld A5 of G5. Omdat er geen verschil is tussen majeur of mineur kun je bij elk akkoord hetzelfde vormpje gebruiken. 1 manier dus om elk akkoord te spelen. Heel handig! Als je de power akkoorden in je vingers hebt zitten kun je ze dus meteen allemaal.


bij power akkoorden demp je andere snaren af

Eén van de lastigste dingen van power-akkoorden is dat je de snaren waar geen vingers op staan moet afdempen. Speel je een power-akkoord vanaf de dikste snaar, dan moet je de 3 dunste snaren afdempen met je linker wijsvinger zodat er geen klank is. Dan kun je vrij je gitaar aanslaan zonder bijgeluiden te horen. Dit onderdeel is best lastig omdat je al snel de snaar te hard indrukt in plaats van afdempt, of juist niet aantikt zodat er alsnog klank is. Een kwestie van veel oefenen dus!

Je kunt een power akkoord ook vanaf de tweede snaar spelen. Daarbij wordt het afdempen van de niet-bijbehorende snaren nog iets lastiger, want de dikste snaar moet ook afgedempt zijn en mag niet klinken. Dit doe je door met je wijsvinger de dikste snaar aan te tikken zodat die niet klinkt, en tegelijkertijd met diezelfde wijsvinger op de tweede snaar een vakje indrukken zodat die goed klinkt. Best lastig!


nootnamen weten te vinden 

Het is de kunst om op de eerste en tweede snaar alle nootnamen te vinden. Als je die weet en combineert met het vormpje van het power-akkoord, dan weet je in één keer alle power akkoorden te vinden! De noot B zit bijvoorbeeld op de dikste snaar, vakje 7. Daar zet je je wijsvinger neer en op de tweede snaar je ringvinger op vakje 8 (en eventueel je pink op vakje 8 van de 3e snaar. Dan heb je een power akkoord van B. Hier vind je alle nootnamen van de eerste en tweede snaar:

nootnamen gitaar


stap-voor-stap methode

De beste manier om deze power akkoorden onder de knie te krijgen is door veel te oefenen met de juiste stap-voor-stap methode. Als je het gewoon een keer probeert is de kans groot dat het niet in 1x lukt en veel mensen haken dan meteen af. Wanneer je het goed aanpakt gaat het zeker lukken om deze power-akkoorden in je vingers te krijgen. De beste methode die je hiervoor kunt gebruiken is in de elektrische gitaarcursus. Daar leer je toewerken naar het kunnen spelen van power-akkoorden en leer je tegelijkertijd toffe rock songs en riffs!

bekijk hier hoe je power-akkoorden speelt:



elektrische gitaarcursus

Wil je elektrische gitaar leren spelen? Ik heb een online cursus gemaakt waarin je de basis van elektrische gitaar leert. Je leert een aantal riffs spelen en je leert stapsgewijs toewerken naar het kunnen spelen van powerakkoorden. Er is ook een deel 2 waarin je moeilijkere nummers, moeilijkere riffs en ook solo's leert spelen. 

Bekijk de cursus hier




Wil je ervaren dat gitaar spelen ook in jóuw vingers zit? begin meteen met de
gratis beginnerscursus!

Aart Lameris Heb je een gitaarvraag?