Welke soorten elektrische gitaar zijn er?

Er zijn veel verschillende elektrische gitaar soorten. Misschien ben jij wel op zoek naar de elektrische gitaar die het beste bij jouw smaak en stijl past. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bekend model zoals de Telecaster, Stratocaster of Les Paul. Die zijn er in veel verschillende merken zoals Fender en Gibson en daarnaast zijn er ook nog andere types elektrische gitaar. Ik leg je van de meest bekende modellen de verschillen uit!

Sommige elektrische gitaren hebben een volle, vette sound en andere gitaren juist weer een heldere klank of een funky geluid. Welke gitaar het beste bij jou past hangt ook af van welke soort muziek je houdt. De ene gitaar is meer geschikt voor rock, hardrock en metal en de andere gitaar is wat meer geschikt voor pop, country of blues.

TIP! Koop niet een te goedkope gitaar! Er zijn op internet elektrische starterspacks te vinden waarin je voor 100 euro een gitaar met versterker en alle benodigdheden hebt. Dat is geen kwaliteit en daar gaat je speelplezier niet van vooruit. Het beste is om even langs een lokale muziekzaak te gaan om een gitaar te kopen.

Soorten elektrische gitaar
elektrische gitaar soorten
Soort elektrische gitaarelektrische gitaarsoort 1: telecaster

De Telecaster gitaar is een model die als één van de eerste gitaren op de markt werd gebracht door het merk Fender. Deze gitaar wordt veel gebruikt in de country, rock en bluesmuziek. Gitaristen als Bruce Springsteen en Brad Paisley spelen onder andere op een Telecaster gitaar. Deze gitaar heeft een heldere klank en er zit veel 'twang' in de sound van een Telecaster elektrische gitaar.

elektrische gitaarsoort 2: stratocaster

De Stratocaster elektrische gitaar is één van de bekendste gitaarsoorten die er is. De gitaar is onder andere door zijn 5-switch schakelaar een ontzettend veelzijdige gitaar die veel gebruikt wordt. Deze gitaar wordt qua sound ook wel getypeerd door de 'spank' / 'quack' klank die het heeft. Dat maakt de gitaar erg geschikt voor funk, pop en rock. De Red hot chilli peppers gebruiken de Stratocaster gitaar ook en hun sound is daarbij erg typerend voor dit instrument. Maar omdat deze gitaar zo veelzijdig is wordt het voor veel verschillende stijlen gebruikt.

elektrische gitaarsoort 3: les paul

De Les Paul is op de markt gebracht door Gibson en is een zeer populaire gitaar. Deze elektrische gitaar heeft een wat meer vol en vet geluid. Dit maakt dat deze gitaar onder andere heel geschikt is voor rock, hardrock, blues en metal. Artiesten als Guns 'n Roses en Gary Moore hebben een typerende sound die voortkomt uit de Les Paul. Deze gitaar is ook een stuk zwaarder waardoor er meer sustain gegenereerd wordt. Dat zorgt ervoor dat de noten op de gitaar langer doorklinken.


andere elektrische gitaar soorten

Er zijn nog meer elektrische gitaarsoorten dan de Telecaster, Stratocaster en Les Paul. Bijvoorbeel soorten als de Jazzmaster, het SG-model, de Hollowbody, een PRS en nog veel andere soorten. Die soorten zitten allemaal een beetje tussen de andere modellen in en hebben weer hun eigen typerende sound. Kijk dus goed wat je mooi vindt, wat bij je past en wat je mooi vindt klinken en fijn vindt spelen!


Het is dus erg belangrijk dat je bij het uitzoeken van een nieuwe elektrische gitaar goed oplet welke gitaar het beste bij je smaak past. Het is dus een goed idee om langs een muziekzaak te gaan om daar verschillende soorten elektrische gitaar te proberen. Wat vind jij het mooist klinken en wat vind je het fijnst spelen? Wat vind jij een mooie sound en muziekstijl?

elektrische gitaarcursus

Wil je elektrische gitaar leren spelen? Ik heb een online cursus gemaakt waarin je de basis van elektrische gitaar leert. Je leert een aantal riffs spelen en je leert stapsgewijs toewerken naar het kunnen spelen van powerakkoorden die erg belangrijk zijn in de rockmuziek, bluesmuziek en andere elektrische gitaarmuziek. Er is ook een deel 2 waarin je moeilijkere nummers, moeilijkere riffs en ook solo's leert spelen. 

Bekijk de cursus hierhier kun je de verschillende soorten gitaren ook zien en horen:


Wil je ervaren dat gitaar spelen ook in jóuw vingers zit? begin meteen met de
gratis beginnerscursus!

Aart Lameris Heb je een gitaarvraag?