Hoe speel je een tikje in een slag op gitaar?

Aart Lameris
Aart Lameris

Vaak krijg ik de vraag hoe je nu een tikje moet spelen in een slag. Dat klinkt namelijk te gek omdat het net lijkt alsof je tijdens het gitaar spelen een beat speelt. Het is best moeilijk om dit te leren, zeker als je beginner bent. Hier leg ik je uit hoe je dit kunt oefenen.

Om te beginnen is het goed om te weten dat als je net begint met gitaar spelen dit nog niet geschikt voor je is. Dan kun je beter eerst mijn basiscursus gitaar doen, daarna kun je hieraan beginnen. Als je al een begin onder de knie hebt kun je dit zeker proberen. Het is alleen zeker niet makkelijk om een tikje in je slag te spelen.

Meer info over de basiscursus

Hoe speel je nou een tikje in een slag?

We beginnen met het basisritme. Speel eerst het slag je van neer, neer, op, op, neer, op. Als die lukt (of als je die al kent) kun je proberen om van de tweede en de laatste ‘neer’ een tik te maken. Dan heb je het goede ritme te pakken van het slagje met de tik. Maar hoe speel je die tik precies?

Je kunt een tik in je slagje krijgen door de snaren aan te slaan met je plectrum en door tegelijkertijd de snaren af te dempen met de zijkant van je hand. Als je dat in een vloeiende beweging doet ontstaat er een soort tik. Let daarbij op de volgende dingen:

  • Zorg dat je na de tik onderaan uitkomt met je plectrum
  • Je snaren mogen geen klank meer maken tijdens de tik
  • Demp tijdens de tik de snaren af met de zijkant van je hand
  • Sla niet bovenop de snaren, maar maak een neerslag
  • Hou het ritme van de slag goed zodat het lekker doorloopt

Lukt het al een beetje? Of is het nog lastig? Het kan best pittig zijn, dus het is niet gek als je hier een tijdje voor moet oefenen. De aanhouder wint! Om het nog duidelijker te maken heb ik er ook een video van gemaakt. Daarin kun je het nog beter zien en kun je het zelf proberen na te doen. 

Bekijk hier de video en ga aan de slag

wil je meer toffe dingen op gitaar leren?

Ontdek mijn online gitaarcursussen!

Bekijk mijn gitaarcursussen

Wil je ervaren dat gitaar spelen ook in jóuw vingers zit? begin meteen met de
gratis beginnerscursus!

Aart Lameris Heb je een gitaarvraag?